Kimler Schengen Vizesi Almalı? 2023

Kimler Schengen vizesi almalı? Diye merak ediyorsanız, önce bu vize ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmanızda yarar vardır.

1990 itibariyle Schengen Müktesebatı Lüksemburg’da imzalandı. Bundan 5 sene sonra ise, EFTA üyesi 4 ülke ve Avrupa Birliği’ne üye 23 ülke arasında serbest dolaşım konsepti uygulanmaya konuldu. İşte Schengen vizesi de pek çok Avrupa ülkesini kapsamaya ve serbest dolaşım politikasını benimseyen ülkeler yabancı turistlerden bu belgeyi talep etmeye başladı. Avrupa Birliği’ne üyeliği bulunmayan bazı devletler de Schengen bölgesinin bir parçasıdır.

Örneğin; Lihtenştayn, İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen bölgesine dâhildir.

Eğer bir kişi Schengen bölgesinde yer alan ülkelerden birinin vatandaşı ise, sınır kontrollerine tâbî tutulmadan uluslararası sınırları geçme hakkına sahip olur. Lâkin bazen yetkili kurumlar tarafından kişinin milliyetine bakılmaksızın bütün sınır alanlarında bireyleri kontrolden geçirebilir.

Kimler Schengen Vizesi Almalı
Kimler Schengen Vizesi Almalı

Schengen Vizesi Alması Gereken Ülkeler Hangileri?

Kimler Schengen vizesi almalı? Sorusunun cevabında karşımıza çıkan pek çok ülke mevcuttur. Şu ülkelerin vatandaşları, Schengen bölgesine dâhil olan ülkelerden birisine giriş yapabilmek için vize almak durumundadır:

  1. Afghanistan,
  2. Angola,
  3. Algeria,
  4. Azerbaijan,
  5. Armenia,
  6. Bangladesh,
  7. Bahrain,
  8. Belize,
  9. Belarus,
  10. Bhutan,
  11. Benin,
  12. Bolivia,
  13. Botswana,
  14. Burkina Faso,
  15. Burundi,
  16. Burma/Myanmar.

Bazı ülkelerin vatandaşları Schengen bölgesine girmek için vizeye gereksinim duymaz. İşte bunların ve Schengen Bölgesindeki ülkelerin vatandaşlarının başka herhangi bir yasal izin olmadan istedikleri süre boyunca seyahat varış noktasında ikâmet etmelerine müsaade edilmez.

  • Not: Schengen bölgelerinden birinde belli bir müddet oturmak amacıyla sahip olacağınız Schengen vizesi, size o ülkede okuma veya çalışma izni vermez. Bu arada bazı ülkeler ise havalimanlarında uçak değişikliği yapmak için ayrıca bir havalimanı transit vizesine ihtiyaç duyar.

Hangi Ülkeler Schengen Bölgesinde Havalimanı Transit Vizesi İstiyor?

Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Sri Lanka,
  2. Somali,
  3. Pakistan,
  4. , Nijerya
  5. Irak,
  6. İran,
  7. Gana,
  8. Etiyopya,
  9. Eritre,
  10. Kongo (Dem.),
  11. Bangladeş,
  12. Afganistan.

Havalimanı Transit vizesi ile alâkalı bazı istisnâlardan da söz edebiliriz.

Yukarıda bildirilen ülkelerin vatandaşları, aşağıdaki şartlar dâhilinde havalimanı transit vizesi alma zorunluluğundan muaf tutulur:

  1. Diplomatik bir pasaporta sahip olmak,
  2. AB vatandaşlarından birinin yakın aile fertleri arasında bulunmak,
  3. Kişinin; ABD’ye , Japonya’ya veya EFTA ülkelerinden birine giriş sağlamak için geçerli bir vize almış olması,
  4. Amerika Birleşik Devletleri, San Marino, Japonya , Kanada yahut Andorra tarafından verilmiş ikâmet izni,
  5. Uzun ya da kısa süreli konaklamalar için güncel bir Schengen vizesi (Bunun, Schengen üye ülkelerden birine ait olması gerekir.)

Bir AEA veya ABD vatandaşının aile üyesiyseniz, Schengen bölgesine girmek için asla vizeye ihtiyaç duymayacağınızı iddia edemeyiz. Fakat bu durum, zorlu vize prosedürlerini hafifletir ve sürecin daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olur.

Tabii ki bu avantajdan faydalanabilmek için belli standartların karşılanması lâzımdır:

  1. Schengen Bölgesi dâhilinde veya seyahat varış yerinde ikâmet ettiğiniz ülkede bir AB/Avrupa AEA vatandaşı yakınınızın olması,
  2. Onun birinci dereceden akrabası olmanız. (Eşi veya 21 yaşının altındaki çocukları bu grupta yer alır.)

Birden Fazla Uyruğa Sahip Vatandaşlar Ne Yapmalı?

Yazımızın buraya kadar olan bölümünde, kimler Schengen vizesi almalı? Sorusunu detaylı olarak cevaplandırdık diye umuyoruz. Bu noktada aklınıza şöyle bir soru takılabilir:

  • ‘’Kişi birden çok uyruklu ise durumu ne olur?’’

Böyle bir hâlde vize koşulları, seyahat edilecek ülkenin pasaportuna bağlıdır. Eğer uyruğunuz zorunlu bir vizeyi gerektiriyorsa ve siz bu uyruğa ait pasaportla seyahat etmeyi seçtiyseniz vize almalısınız.

Yalnızca Schengen bölgesine giriş yapmakla kalmayıp diğer taraftan o ülkede ikâmet iznine sahip olmayı ve belli bir süre orada yaşamayı istiyor olabilirsiniz. Bu durumda ise D vizesine gereksinim duyacaksınız. Bu vize sizde mevcutsa, 6 ay arayla, 90 gün süreli olarak herhangi bir Schengen ülkesine seyahat etme hakkına sahip olacaksınız.

Elbette D vizesi alabilmek için meşrû bir sebebiniz olmalıdır.

Schengen vizesi başvurunuzu, ziyaret etmeyi düşündüğünüz ülkenin Konsolosluğuna veya – birden fazla Schengen Ülkesini ziyaret edecekseniz en uzun süre kalacağınız ülkenin Konsolosluğuna yapmalısınız.

Birden fazla Schengen Ülkesini ziyaret etmeyi planlıyorsanız ve kalış süreniz eşit olacaksa, Schengen bölgesine girerken dış sınırlarını ilk geçeceğiniz ülkenin Konsolosluğuna başvuruda bulunmalısınız.

Genel bir kural olarak, yasal olarak ikamet ettiğiniz ülke için bölgesel yetkiye sahip Konsolosluğa vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Bu konuda şüpheniz varsa, örneğin ikamet ettiğiniz ülkede ziyaret etmeyi düşündüğünüz bir Schengen Devleti Konsolosluğu yoksa, o ülkenin merkezi makamlarıyla (Dışişleri Bakanlığı veya Göçmen Bürosu) iletişime geçmelisiniz. Orada, o Schengen Devletinin ikamet ettiğiniz ülkede bir başkası tarafından temsil edilip edilmediği hakkında bilgi alabilirsiniz.

Schengen vizesi hakkında daha fazla bilgi için sitemizi takip etmeye devam edin