Schengen Vizesi

Schengen Vizesi Krizi


Schengen Vizesi Krizi, Son günlerde Türkiye’de Schengen vizesi almak için başvuran pek çok kişi, özellikle Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden randevu almak için uzun süre beklemek zorunda kalmaktadır.

Ekonomim’in haberine göre, sosyal medyada ortaya atılan iddialara göre Schengen başvuruları Temmuz ayı sonuna kadar durdurulmuştur.

Türkiye, Ocak ayında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) sunulan bir karar tasarısında Schengen vizelerine ret oranının 4 kat arttığını ve son 8 yılda en fazla başvuruyu yapan 5 ülke arasında bulunan Türkiye’nin ret oranının en çok artan ülke olduğunu belirtmiştir.

Türk vatandaşlarının vize sıkıntısı ise 2022’nin sonlarında gündeme gelmiştir. Türkiye, Schengen vizesine Rusya’dan sonra en çok başvurunun yapıldığı ikinci ülke olmasına rağmen, aldığı ret oranı Rusya’nın neredeyse 5 katına ulaşmıştır. Verilere göre Türkiye, son 8 yıl içinde en çok başvuru yapan Rusya, Suudi Arabistan, Fas ve Ukrayna’nın yer aldığı ilk 5 ülke arasında ret oranı en çok artan ülke olmuştur. Bu durum geçen yıl 50’ye yakın turun iptal edilmesine ve acentaların yaklaşık 300 bin Euro zarar etmesine neden olmuştur.

Schengen Vizesi Krizi
Schengen Vizesi Krizi

Schengen vizesi sorunu hakkında konuşan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, son zamanlarda sorunun tekrar arttığını belirtmiştir. Onaran, bazen konsoloslukların yoğunluk nedeniyle randevuları kapattığını ve randevuların bir ay sonraya kadar alınabildiğini söylemiştir. Vize başvurularının sonuçlanmasının standart süresinin de 1 ay olduğunu eklemiştir. Bu durum tur şirketlerini zorlamaktadır. Ancak Onaran aynı zamanda pandemi nedeniyle durma noktasına gelen yurtdışı seyahatlerinin arttığına da dikkat çekmiş ve yaz aylarında vizesiz turları önerdiklerini belirtmiştir.

Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu’na göre Yunanistan, İspanya ve Macaristan gibi ülkeler uygulamada bazı yumuşamalara gitmiş olsa da sorun hala devam etmektedir. Vize çıkış süresinin en az 3 ay olduğunu ve bazen 20-25 güne kadar uzadığını söyleyen Polatoğlu, herkesin vize alamadığını ve Almanya’nın hala sıkı bir politika izlediğini ifade etmiştir. Yerli turistlerin yurtdışı talebinin bu yıl çok yüksek olduğunu belirten Polatoğlu, özellikle Türkiye’deki döviz kurunun enflasyona göre sabit kalmasının yurtdışı tatillerine olan ilgiyi artırdığını ve vize sorunundaki artışın da etkisi olduğunu belirtmiştir.

Yolcu sayısının azalması durumunda bile tur iptal etmeyen Travel Zone’dan Barış Öztürk ise vize sorunu yaşayan yolcuların acentayı da etkilediğini ifade etmiştir. 40 kişilik bir turda 5 kişinin vize alamaması durumunda turun iptal olabileceğini belirtmiştir. Öztürk, geçen yıl vize sorununun en çok yaşandığı ülkelerin İtalya, İspanya ve Fransa olduğunu ve yaz aylarında 10 bin yolcunun vize sıkıntısı nedeniyle Avrupa’ya gidemediğini düşündüğünü belirtmiştir. Hala vize başvurularının yoğun bir şekilde devam ettiğini ve vizesi olmayanların daha erken plan yapmaları gerektiğini vurgulamıştır.

Dışişleri Bakanlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir